Vyökokeet

Vanha karateviisaus sanoo, että ”Vyö on vain pala kangasta, joka pitää takkia kiinni.”  Vyöarvot ovat kuitenkin karaten harjoittelijoille oleellinen tapa ymmärtää oma tasonsa karatekana, ja auttavat asettamaan konkreettisia saavutettavissa olevia tavoitteita harjoittelemisessa edistymiseen.

Karaten vyöjärjestelmä on lainattu judosta 1920- ja 30-luvuilla, eli karaten historian kannalta koko järjestelmä on varsin moderni. Vyöjärjestelmän on kehittänyt alunperin judon perustaja Jigoro Kano, ja karatessa ensimmäiset vyöarvot otettiin käyttöön karaten harjoittelun levittyessä Okinawalta Japanin pääsaarille.

Vyöjärjestelmään kuuluvat värivyöt – aikuisilla kyu-arvot ja junioreilla juniorikyu-arvot – ja mustat vyöt eli dan-arvot. Sekä kyu– että juniorikyu-arvoissa vyön järjestysnumero pienenee vyön värin tummetessa. Mustien vöiden dan-arvoissa järjestysnumero sen sijaan kasvaa jokaisen uuden vyöarvon jälkeen. Kokusai Shorinjiryu Karatedo -tyylisuunnassamme korkein vyöarvo on 8.dan musta vyö.

Juniorien värivöiden välissä suoritetaan kaksi nk. natsaa.

Vyökokeet Jukarassa

Vyökoetilaisuudessa testataan harjoittelijan tekninen osaaminen, mutta myös henkinen kantti: niissä karateka pakotetaan tekemään parhaansa ja antamaan kaikkensa koejännityksen, fyysisen rasituksen ja henkisen paineen alla. Parhaimmillaan tämä on vahvasti kasvattava kokemus, eikä vastaavaa koe tavallisissa harjoituksissa.

Vantaan Jukaran karatejaoksessa ensimmäinen vyökoe pidetään juniori- ja aikuiskurssin päätteeksi. Tämän jälkeen vyökoetilaisuuksia järjestetään noin kaksi kertaa vuodessa, junioreille ja aikuisille erikseen.

Vyökokeeseen osallistumisen edellytykset:

 1. Harjoittelumäärä edellisen vyöarvon saavuttamisen jälkeen täyttää vaaditun minimimäärän. Myös tyylisuunnan leireillä on käytävä vähimmäismäärä kertoja edellisen vyökokeen jälkeen
 2. Seuran jäsen- ja kausimaksut on maksettu
 3. Vyökoelupa on hyväksytty etukäteen. Lupa osallistua vyökokeeseen voidaan myöntää, mikäli seuran vyökoevastaavat näkevät, että harjoittelijalla on mahdollista menestyä vyökokeessa.
Vyökokeessa on osattava Kokusai Shorinjiryu Karatedo – tyylin vyökoevaatimusten mukaiset tekniikat. Myös kirjallisiin tai suullisiin kysymyksiin on osattava vastata. Vaadittavat tekniikat ja minimiharjoitusmäärät löytyvät vyökoevaatimuksista:
 

Aikuisten vyökoevaatimukset

Junioreilla vyökoeluvan myöntävät juniorien omat ohjaajat suullisesti tai kirjallisesti hyvissä ajoin ennen vyökoetta.  Mikäli lupaa vyökoekeeseen ei myönnetä, useimmiten syynä on liian vähäinen tai epäsäännöllinen harjoittelu.

Aikuisharjoittelijat saavat vyökoeluvan suullisesti vyökokeen pitäjältä hyvissä ajoin ennen vyökoetta.

Vyökokeessa kokelaalla tulee olla mukana

 • Puhdas ja silitetty karatepuku vöineen
 • Oranssin vyökokeesta eteenpäin tarvittavat suojat ottelua varten
 • Karatepassi ja harjoituskortti. Lisäksi osoitus maksetuista seuran maksuista.
 • Juotavaa ja mahdollisesti hyvin sulavaa evästä. Vyökoe voi kestää kauan.
 • Vyökoemaksu, joka maksetaan koetilaisuudessa vyökokeen pitäjälle tai ennakkoon seuran tilille, jolloin kuitti on oltava mukana.
Vyökoemaksut Vantaan Jukarassa:
 
 • Keltainen: juniorit 10€, aikuiset 20€
 • Oranssi: juniorit 10€, aikuiset 25€
 • Vihreä: juniorit 15€, aikuiset 30€
 • Sininen: juniorit 20€, aikuiset 35€
 • Kaikki juniorien natsakokeet 5€

Jaa sivu::