Kilpaileminen

Judo on kamppailulaji, jossa on luonnollista myös kokeilla opittujen taitojen toimivuutta ottelutilanteessa. Vaikka judoa voi harjoitella omilla ehdoilla kuntoilun ja/tai itsepuolustuksen merkeissä, kuuluu shiai eli ottelu kiinteästi lajiin. Harjoitteluotteluita, randoria, otetaan lähes jokaisessa harjoituksessa sekä pystyssä että matossa. Kilpailussa nämä osa-alueet yhdistyvät: ottelu aloitetaan aina pystyssä, mutta voitto voi näyttävän heiton sijasta tulla mattotilanteesta eli sidonnalla, kuristuksella tai käsilukolla. 

Kilpailuissa on sekä ikä- että painoluokat. Ikäluokat ovat lapsilla/nuorilla U11, U13, U15, U18 ja U21 (“alle 11-vuotiaat” – eli jos täyttää 11 kalenterivuoden aikana, ottelee tammikuusta alkaen U13-ikäluokassa).

Etelä-Suomen alueella toimii ainutlaatuinen StarttiCup-sarja, jossa voi päästä aloittamaan mahdollisen kisauran tai ainakin kerran kokeilemaan kisafiilistä. Jukaran kotisalilla pidetään vähintään kerran kaudessa epämuodolliset kotisalikisat junioreille. Nykyisin on myös veteraani- ja alempien vöiden sarjoja, joten myöhemmässäkin vaiheessa aloittaneet aikuiset pääsevät tutustumaan kilpatatameihin sopivan tasoisia vastustajia vastaan. Ne-waza -kilpailuissa painitaan pelkästään matossa.

Judossa tie teknisesti hyväksi kilpailijaksi on pitkä, ja paras kilpailuikä onkin yleensä reilusti yli 20-vuotiaana. Teini-iässä tai nuorina aikuisina aloittaneet voivat vielä menestyä hyvin myös kansainvälisellä tasolla. Menestyminen ei ole poissuljettua aikuisiälläkään aloittaneelta.

Jukaran judossa kilpailu kuuluu jaoksen toimintaan. Harjoituksissa opetellaan myös kilpatekniikoita, vaikka suurin osa harjoittelijoista ei koskaan kilpailussa kävisikään. Aktiivisesti kilpailevia nuoria ja pitkäjännitteisesti kilpailleita aikuisia tuetaan henkilökohtaisella valmennusbudjetilla. Valmennusbudjetin myöntäminen edellyttää Judoliiton mukaista valmennussuunnitelmaa ja kohtuullista kilpailumenestystä.

Vantaan Jukaran Judo järjestää loppukeväästä Suomessa ainutlaatuisen lasten Joukkue-Wekaran. Yksilökilpailun Wekara Shiai:n jälkeen U11-U15-ikäluokan, samaan seuraan kuuluvat juniorit muodostavat joukkueen, jossa saman painoluokan ottelijat kohtaavat toisensa muun joukkueen kannustaessa.

Jaa sivu::