Lajiesittely
Karate on maailman levinneimpiä itämaisia taistelulajeja, ja nimenä useimmille suomalaisille tuttu. Mitä karate sitten kuitenkaan ihan oikeasti onkaan?
Meillä ja maailmalla karate on jakaantunut lukemattomiin tyylisuuntiin, joiden välillä on suuriakin eroja harjoittelun sisällön ja painopisteiden välillä. Vantaan Jukarassa harjoittelemme Kokusai Shorijiryu Karatedo -tyylisuunnan karatea, jossa painotetaan perinteisen harjoittelun ideoita, ja harjoittelemme hyvin laaja-alaisesti. Tekemisen henkinen pohja on perintöä ajalta, jolloin kamppailussa oli kyse elämästä tai kuolemasta – luovuttaminen ei voinut olla vaihtoehto.
Karaten tekniikkavalikoimasta monelle ovat tutuimpia näyttävät potkut ja napakat lyönnit, mutta meillä asiaan kuuluu myös esimerkiksi hallintatekniikoita, heittoja ja kaatoja. Tärkeä osa harjoitteluamme on myös kobudo, eli asetekniikoiden harjoittelu perinteisillä aseilla.
Karate liikuntamuotona Lajin harjoittelu kehittää kaikkia lihasryhmiä monipuolisesti ja tehokkaasti sekä parantaa tasapainoaistia ja notkeutta. Karate kehittää elinikäistä terveyttä ja kehon hyvinvointia.
Karate budolajina Karate ei ole pelkästään fyysistä harjoittelua, vaan pyrkimystä täydelliseen itsensä hallintaan. Karate on taito keskittyä, kunnioittaa vastustajaa ja olla valmistautunut jokaiseen tilanteeseen. Karaten harjoittelussa korostuu tinkimätön väkivallanvastaisuus.
Karate itsepuolustusmenetelmänä Karaten harjoittelussa oppii kamppailutilanteessa selviytymisen perustan. Karateka opettelee kohdistamaan iskunsa hyökkääjän vartalon arkoihin kohtiin, ja erilaisia vastustajan hallitsemisen tekniikoita. Tekniikoiden tehokkuus tekevät karatesta toimivan itsepuolustustaidon.
Karate kilpailumuotona Vaikka kilpailu ei olekaan keskiössä harjoittelussamme, karatekilpailuissa punnitaan kamppailijoiden tekniikka ja henkinen valmius. Kilpailemisen merkitys on itsensä haastaminen ja voittaminen. Kilpailulliset saavutukset ovat toissijaisia.
Lyhyt historia
Karaten juuret ovat Okinawan saarella. Okinawalaisen te-kamppailulajin taitajat hakivat vuosisatoja oppia Kiinasta, muun muassa Shaolinin temppelin taistelutaidoista. 1800-luvulla kolmen okinawalaisen kylän, Shurin, Tomarin ja Nahan kamppailutyylit olivat vakiintuneen omaksi lajikseen (tode tai toudi). Se esiteltiin Japanin pääsaarilla ensimmäistä kertaa vuonna 1922. Vuonna 1935 ryhmä lajin mestareita muutti nimeksi karate, joka nykyisin kääntyy sanapariksi tyhjä käsi. Suomeen karate saapui japanilaisten vaikutajien myötä vuonna 1967.
Niin Okinawalla kuin Japanin pääsaarillakin on karatessa aikojen kuluessa muodostunut runsaasti eri tyylisuuntia, jotka painottavat hieman eri asioita harjoittelussaan. Soke Isamu Tamotsu perusti Renshinkan Shorinjiryu karatedon Etelä-Japanissa Kagoshiman kaupungissa vuonna 1955. Hän oli aiemmin harjoitellut sekä Kiinassa, Taiwanilla että Okinawalla, jossa hän opetteli muun muassa Shuri-ten mestarin Chotoku Kyanin liikesarjoja, katoja. Tamotsun opettajia Okinawalla olivat ainakin Zenryo Shimabukuro ja Joen Nakazato.
Jukarassa harjoiteltava Kokusai Shorinjiryu Karatedo -tyylisuunta perustuu niihin tekniikoihin ja periaatteisiin, joita soke Tamotsu Isamu opetti aikanaan oppilaalleen Motomu Ikubo -senseille. Tämä puolestaan oli Kokusai Shorinjiryun päämiehen soshi Yuji Matsuoin opettaja Japanissa. Matsuoi-sensei (8. dan hanshi) on harjoitellut budolajeja 60-luvulta asti, asunut Suomessa vuodesta 1976 ja opettanut Jukarassa viikoittain 1980-luvulta lähtien.
Kokusai Shorinjiryu Karatedo -tyylisuunnasta ja toiminnasta Suomessa löydät lisätietoa Suomen Shorinjiryu Karatedo -yhdistyksen sivuilta.
Karate Vantaan Jukarassa
Vantaan Jukarassa on harjoiteltu karatea vuodesta 1972, eli olemme yksi vanhimpia lajin seuroja Suomessa. Nykyisin aktiivisia karateharjoittelijoita seurassamme on yli sata, joista noin kaksi kolmannesta junioreja.
Harjoittelumme pyörii jokaisena viikon päivänä lähes parinkymmenen eri harjoituksen tahdilla. Jukarassa harjoituksia ohjaa ja itse aktiivisesti harjoittelee toistakymmentä karaten mustaa vyötä, joilla on yhteensä yli 200 vuoden kokemus lajista!
Junioritoiminnassamme noudatamme Nuori Suomi -ohjelmaa, eli harjoittelu tapahtuu lasten ehdoilla. Aikuisten karateharjoittelu pohjautuu karaten ehkä perimmäiseen tarkoitukseen – tähtäämme kokonaisvaltaiseen itsemme kehittämiseen niin teknisellä, henkisellä kuin fyysiselläkin tasolla. Itsepuolustustaito kulkee kehityksen kanssa käsi kädessä.
Olemme sekä Suomen Karateliiton että Suomen Shorinjiryu Karatedo -yhdistyksen jäseniä.